لنج سازی

0
عناصر ملموس
عناصر ملموس
افزودن به علاقمندی ها

اضافه کردن مورد به لیست دلخواه نیاز به یک حساب کاربری دارد

645
توضیحات

لنج سازی

لنج سازی به عنوان یک صنعت بومی ریشه در تاریخ دریانوردی مردم بندر تاریخی کنگ دارد. دانش سنتی لنج سازی و دریانوردی مردمان کنگ ثبت میراث فرهنگی ناملموس جهانی شده است. در بندر کنگ هنوز کارگاه لنج سازی در حال فعالیت است و می توان از آن بازدید نمود و با هنر لنج سازی از نزدیک آشنا شد.

یکی از مباحث مهم تاریخ بندر کنگ ارتباط گسترده ی آن با دریانوردی و لنج سازی است. دریا نوردی با کشتی هایی، که به کمک نیروی باد حرکت می کردند، دانش خاصی می طلبید که نشان از قدرت اندیشه و جسارت فراوان مردم بندر کنگ در ادوار تاریخی دارد. لنج گونه ای از کشتی کوچک یا قایق بزرگ باری و مسافربری است که در خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند دیده می شود. لنج ها بر پایه ی قایق های بادبانی رایج در خلیج فارس ساخته می شوند، با این تفاوت که به جای بادبان با موتور حرکت می کنند و عرشه ی باز یا نیمه باز دارند. هر موقع سخن از لنج سازی و سفر های دریایی پیش می آید، همگان در اندیشه شان کشتی سازان بندر کنگ متصور می شود و شاهانی چون نادر شاه افشار نیز زمانی که می خواستند از نیرو های بومی در ساختن کشتی های جنگی استفاده کنند، به سراغ کشتی سازان بندر کنگ در آن زمان می روند. دریانوردان بندر کنگ از قدیم به کشور های هند و آفریقا سفر می کردند که به دلیل مسافت طولانی به این سفر ها، سفر گپ می گفتند. کشور های حاشیه ی خلیج فارس و کشور های اطراف اقیانوس هند نیز توسط لنج های دریانوردان کنگی پیموده شده است. در حال حاضر بندر کنگ پیشرو در ساخت لنج های اقیانوس پیما به صورت چوبی است که به وسایل مدرن دریانوردی مجهز هستند. لنج سازان بندر کنگ این دانش سنتی را از گذشته تا کنون حفظ نموده اند و این دانش در فهرست میراث فرهنگی ناملموس بشری  ثبت شده است. سماچ، حوری، سمعه، بتیل، شوعی، کتر، تشاله، ماشوه، بغله، بگاره، کچی، سمبوک، جالبوت و بوم از انواع لنج در بندر کنگ می باشند. بوم مسی که نماد آن در جلوی موزه ی مردم شناسی قرار دارد نیز برای یادبود دریانوردانی است که در خلال جنگ جهانی دوم در این بوم غرق شده اند. در حال حاضر در بندر کنگ کارگاه لنج سازی قرار دارد که از نزدیک می توان با این صنعت آشنا شد و ساخت و تعمیر لنج را از نزدیک مشاهده کرد.

دانش لنج سازی و دریانوردی با عمق زندگی مردمان تلفیق و از دیرباز، بندر کنگ را با نام دریا و دریانوردی می شناسند. با توجه به ظرفیت های موجود در این شهر، پایگاه جهانی دانش لنج سازی و دریانوردی بندر کنگ در سال 1396 راه اندازی گردید که تلاشی در راستای مکتوب نمودن دانش شفاهی دریانوردان و ناخدایان قهاری که هریک تجربیات و دانش غنی از سفر های طولانی دریایی دارند. در بازدید از پایگاه که در بافت تاریخی قرار دارد می توان نقشه های دریانوردی  و برخی ابزار مربوط به لنج های قدیمی را مشاهده نمود.

گالری
نقشه