خانه های تاریخی
خانه های تاریخی
افزودن به علاقمندی ها

اضافه کردن مورد به لیست دلخواه نیاز به یک حساب کاربری دارد

900

چرا باید شهر کنگ را انتخاب کرد ؟

  • بافت تاریخی
  • فرهنگ غنی
  • تورها و فعالیتهای دستی
  • مردمان مهمان نواز

آیا سوالی دارید ؟

از تماس با ما دریغ نکنید. ما یک تیم متخصص هستیم و خوشحالیم که با شما صحبت می کنیم.

1.8445.3356.33

Help@visitkong.com

توضیحات

خانه های تاریخی شهر کنگ

1-خانه عیدی
مساحت: 990 مترمربع
کابری فعلی: مسکونی
یکی از زیباترین خانه های بندرکنگ خانه عیدی است. این خانه دارای حیاط مرکزی بوده و فضای میانسرا به دلیل احاطه شدن با جداره های بلند و سایه اندازی درختان نخل ، آب و هوایی مطلوب را برای ساکنان خانه فراهم می آورد. این بنا از معدود خانه هایی است که در سه سطح طراحی شده و دارای زیرزمین است.

 

2-خانه علی گلبت
مساحت: 1560 مترمربع
کاربری فعلی: پایگاه جهانی دانش سنتی لنج سازی و دریانوردی و مسکونی
یکی از خانه های با ارزش در این بافت تاریخی منسجم و یکپارچه خانه گلبت است که در مجاورت یکی از میدانگاه های بافت تاریخی قرار دارد و همین امر سبب مورد توجه قرار گرفتن این بنا می گردد.
به دلیل موقعیت قرارگیری بسیار مناسب در میانه بافت تاریخی محل استقرار پایگاه جهانی دانش سنتی لنج سازیی و دریانوردی است.

 
 

3-خانه عبدالرحمان محمد عبدالرحمان گلبتان
مساحت: 1827 مترمربع
کاربری فعلی: مسکونی
بزرگ ترین و جذاب ترین خانه بندر تاریخی کنگ است که در مجاورت معبر اصلی ساحل قرار دارد. از ویژگی های شاخص آن می توان به وجود پنج بادگیر اشاره نمود. این خانه در سال 1377 به شماره 2229 ثبت گردیده است.

 

 

 

 

 

 

 

 

4-خانه حسن کنگی
مساحت:388 مترمربع
کاربری فعلی: مسکونی
خانه ای با حیاط کوچک، اما کامل و زیبا در میانه بافت تاریخی و واجد ارزش های کالبدی و فضایی می باشد. این خانه نمونه بسیار خوبی از پیاده کردن الگوی زندگی در زمینی کوچک در این بافت است.
از شاخص ترین بخش های این خانه می توان به پله های کنار بادگیر اشاره کرد که یکی از آنها مارا به اتاق بالا خانه هدایت می کند. ترکیب این دو رشته پله و بادگیر بسیار خلاقانه می باشد.

 

5-خانه یوسفی
مساحت: 357 مترمربع
کاربری فعلی: اقامتگاه بوم گردی دوم
پس از استقبال ساکنین و گردشگران از اقامتگاه بوم گردی یونسی آقای رضوان یوسفی (مالک خانه یوسفی) خانه خود را که سال ها بدون سکنه بود، با تغییر کاربری از مسکونی به اقامتگاه بوم گردی مرمت نمود که به تناسب معماری زیبایش، گردشگران متعددی را جذب نمود.
ورودی این خانه از زیباترین ورودی های بافت تاریخی است که در طی سالیان از دخل و تصرف به دور مانده و سیمای گذشته خودرا همچنان حفظ کرده است. فضای ورودی در سطحی پایین تر از حیاط واقع شده و فضاهای جانبی مانند کندیل و راه پله به طور مستقیم با آن مرتبط هستند. میانسرای این خانه به صورت مرکزی و از سه جهت با فضای نیمه باز(ساباط) در ارتباط است.

6-خانه یونسی
مساحت: 459 مترمربع
کاربری فعلی: اقامتگاه بوم گردی
اولین هتل بوم گردی در غرب استان هرمزگان در راستای ترویج فرهنگ بومی-اقلیمی به همت شهرداری بندرکنگ، مرمت و از نوروز سال 1395 فعالیت خود را به عنوان اقامتگاه بوم گردی اغاز نموده است. تناسب فضای باز و نیم باز و بسته در این خانه به گونه ایست که در نامناسب ترین شرایط اب و هوایی در داخل این بنا، آسایش محیطی برقرار است.

این بنا دارای ورودی شاخص است که خود را با چند پله از سطح معبر جدا میکند و فضای داخلی آن فضایی دل نشین است که مستقیماً با میانسرا در ارتباط می باشد.

بادگیرهای مرمت شده بر روی بام در کنار سبزینگی گیاهان حیاط، جلوه ای دو چندان می یابند و سبب حذابیت فضا به واسطه تضاد رنگی می گردد. این خانه دارای تزئینات ارزشمند در کتیبه های بالای در اتاق ها و طاقچه های دیوار گتیه(مستر امروزی) می باشد.

7-خانه ابراهیمی فرد
این خانه در ضلع غربی بافت تاریخی کنگ قرار دارد و در اولین مواجهه، شاخصه ی آن درختان نخل بسیار تنومند و قدیمی است که در میانسرا سر به آسمان کشیده اند. ساختار فضایی خانه همانند سایر خانه های این بندر متشکل است از یک حیاط متوسط که کمی پایین تر از سطح خانه قرار دارد، ایوان، فضای نیمه باز(ساباط) و فضاهای زیست در پیرامون حیاط است. تنها بادگیر خانه نیز سالم است. از فضاهای متمایزی که در این خانه دیده می شود میتوان به دو بخش یکی در طبقه ی همکف و دیگری اتاقی در بام و روبه دریا اشاره کرد. در ضلع غربی حیاط، خانه به دو نیم طبقه تقسیم شده که با پله ای ساده به هم ارتباط داند.

 

8-خانه کویتی
مساحت: 497مترمربع
کاربری: مسکونی
خانه کویتی در مجاورت یکی از کوچه های رو به دریا واقع شده است. این خانه دارای فضای ورودی کوچکی است که ساکنان را مستقیما به میان سرا هدایت می کند. فضای زیستی این خانه در چهار جبهه، حول حیاط مرکزی شکل گرفته است. میان سرا، دارای باغچه ای کوچک با گیاهان بوته ای است که نقشی در سایه اندازی حیاط ندارند. دسترسی عمودی این خانه توسط راه پله ای از میان فضای بسته، در مجاورت اتاق بادگیر شکل می گیرد. این خانه دارای دو بادگیر بوده که امروزه یکی از آن ها موجود است و دیگری در فرایند مرمت غیر اصولی برچیده شده است. ساباط ها در سه جبهه، فضای باز را به فضای بسته متصل می کنند. با فقدان عامل سایه انداز در حیاط، ریتم جذابی از جنس نور و سایه در داخل ساباط های پیرامونی میان سرا ایجاد می شود.

 

9-خانه رشید
مساحت: 875 مترمربع
کاربری: مسکونی
خانه رشید خانه ای بزرگ و زیبا در میانه بافت تاریخی است که تقریبا سالم و بدون تغییرات کالبدی باقی مانده است. فضاهای خانه در چهار طرف حیاط نشسته اند و در سه جبهه شاهد فضای نیمه باز (ساباط) در حد فاصل فضای زیستی و طبیعت هستیم. ورود به خانه از جبهه شرقی و از طریق فضایی سربسته است که دید به داخل و از طریق فضایی سربست است که دید به داخل را در بدو ورود به حداقل می رساند. نمای ساباط ها در دو جبهه حیاط متفاوت است و باز شوهایی با هندسه راست گوشه و قوسی شکل در دو جبهه حیاط به چشم می ورد. این خانه ارزشمند دارای دو بادگیر ساده و زیبا و سالم است. از دیگر ویژگی های شاخ این خانه می توان به آزاد بودن سه جبهه آن در بافت دیوار های بلند و ستارهای ( دیوار لبه بام که از در نمای بیرونی به دلیل تقسیماتی که دارد، ریتم ایجاد می کند و وظیفه این دیواره ی کوتاه رساندن نسیم خنک به فضای پشت بام است) سالم و درها و بازشوهای قدیمی است.

10-خانه ایمنی
مساحت: 667مترمربع
کاربری: مسکونی
خانه ایمنی که از خانه های بزرگ بندرکنگ به شمار می رود در محدوده شمالی بافت تاریخی قرار دارد. در این بنا، فضاهای زیستی در سه جبهه حیاط حیاطی بزرگ جانمایی شده اند و یک جبهه حیاط فاقد بناست. ورودی بنا با همان شیوه ی ایجاد محرمیت شکل گرفته است و با چرخشی در ورودی به حیاط می رسیم. ساباط های عریض و طولانی که واسطه رسیدن از حیاط به داخل فضاهای زیستی هستند، علاوه بر نقش سایه اندازی، خود فضایی مناسب برای زیست روزانه و کار و فعالیت به دور از آفتاب سوزان هستند. خانه ایمنی به لحاظ استحکام سالم است و در حال حاضر یک بادگیر دارد.

 

11-خانه صیدایی
مساحت: 733مترمربع
کاربری: مسکونی
خانه صیدایی زمانی در زمره ی خانه های بزرگ و با ارزش این بافت بوده است ولی بی توجهی به مرمت اصولی و تغییراتی که ساکنین در طول سال ها بر آن تحمیل کرده اند، چهره امروز این خانه را مخدوش کرده است. با این حال از پس همین خرابی ها، اصالت و قدمت خانه قابل تشخیص است. این خانه در محدوده ی غربی بافت و در غرب بلوار بهشتی قرار دارد. ساختار خانه شامل حیاطی بزرگ است که در دو جبهه ی آن فضای زیستی به چشم می خورد. تمامی اجزای اصلی معماری این منطقه شامل ساباط، ورودی غیر مستقیم، ستار، ایوان و… در این خانه وجود دارد. این خانه دارای دو بادگیر زیبا بوده که در طی سال های اخیر تخریب شده اند.

 

12-خانه علی گلبتان
مساحت: 831 مترمربع
کاربری فعلی: مسکونی
یکی از خانه های بندر تاریخی کنگ در مجاورت سواحل خلیج فارس، خانه علی گلبتان است. این بنا دارای حیاط مرکزی و چندین ورودی است که یکی از آن ها وارد بخش مسکونی می شود و سایر ورودی ها به فضایی بسته که در گذشته کاربری تجاری داشته راه دارد. پله های دسترسی به بام نیز در دو بخش مسکونی و تجاری این خانه از هم تفکیک شده اند و هر بخش به صورت مستقل با پیرامون خویش در ارتباط بوده است. ساباط های این بنا، در چهار جبهه ی حیاط و بدون ارتباط با یکدیگر بر روی سکوها طراحی شده اند و دارای تزئینات بسیار مختصری هستند. این خانه در گذشته دو بادگیر داشته که اکنون تنها یکی از آنها باقی مانده است. وجود فضایی به منظور پخت و پز در پشت و بام و فضایی سرپوشیده که تخریب شده، گویای جریان داشتن زندگی فصلی در گذشته ی این خانه است. تزئینات به طور شاخص در کتیبه های بالای درها و طاقچه های دیوار گتیه مشاهده می شود.

 

13- خانه نابینا
مالک این خانه آقای علی مدنی معروف به نابینا بود که بعد از فوت ایشان خانه به فرزندانش به ارث رسید. این بنا شامل دو طبقه و 3 بادگیر است. این بنای تاریخی دارای 3 در ورودی می باشد.

14- خانه عبدالرزاق گلبت
خانه عبدالرزاق گلبت یکی از خانه های تاریخی واقع در مرکز بافت تاریخی بندرکنگ است. مساحت این خانه 1059 مترمربع و در جهت شرقی – غربی بنا شده است. این خانه از کنار هم قرار گرفتن دو خانه که با یکدیگر ارتباط مستقیم دارند به وجود آمده است.
الف. خانه شرقی
خانه بخش شرقی دارای قدمت بیشتر و اولین بخشی است که ساخته شده است. مصالح به کار رفته در این بنا شامل سنگ سیاه و ساروج در پی و سنگ آهکی، رسوبی و گل در جدارها به ضخامت 60 سانتی متر و چوب چَندَل، مَنگور، سِوِند و کاهگل در سقف است. فضاهای این بخش شامل: ورودی، هشتی، یک مُسَنی (حیاط مرکزی)، ساباط (ایوان)، یک بادگیر، پنج اتاق، مَطبخ (آشپزخانه)، اتاقک کندیل (اتاقک مخصوص انبار و تهیه شیره خرما و نگهداری غلات)، انبار ، مُستراح/ مُستَراب (سرویس بهداشتی) است.

ب. خانه غربی
این بخش از خانه دارای آثاری از دوره اواخر قاجار تا معاصر است. درِ خانه در ضلع غربی قرار دارد و از چوب ساج ساخته شده است. هشتی این فضا بعد از ورودی قرار دارد که به جهت حفظ محرمیت خانه طراحی و اجرا شده است. اتاق مجلسی (اتاق مهمان) که یک بادگیر بر بام آن قرار دارد از هشتی مستقیم به آن راه دارد. بعد از هشتی، مسنی قرار دارد. این فضا نسبت به حیاط و ساباط پایین است و در آن یک درخت نخل و یک درخت لوز قرار دارد. آثار مربوط به دوره اواخر قاجار در ضلع شمالی قرار دارند که شامل ساباط، اتاق‌ها و بادگیراست. ساباط با ستون‌های پایه مربع ساده و قلمه‌های ترکیبی نیم‌دایره و مستطیل و سرستون‌های دایره‌ای ساده که بین ستونها تاق نیم دایره ای اجرا شده بار سقف ساباط با به زمین منتقل می‌کند، در بخش ساباط بالای درها، تزئینات مشبک گچی و طاقچه‌هایی وجود دارد.